je docent: Ton de Rooij (schrijver van het cursusboek 'Requirements') inschrijven Wil je de cursus / workshop Requirements Specificatie volgen. Schrijf dan in via onderstaande button. heb je nog vragen over de workshop / cursus Requirements Specificatie? Stel je vragen aan je docent: email: tonderooij@advicom.nl telefoon: +31 348 431315 docent Je docent is Ton de Rooij. Ton de Rooij heeft in zijn praktijk nogal eens gezien dat requirements niet goed werden opgesteld. Vaak werden oplossingen voor iets beschreven in plaats van de requirements zelf (er moet wel een oplossing komen, maar voor een requirement bestaat meestal meer dan één oplossing). Ook werden requirements opgesteld zonder dat het echte doel achter de requirements in beeld was. Ook waren requirements vaak niet meetbaar. Het was daardoor op basis van het beschrevene achteraf niet goed vast te stellen of aan de requirements werd voldaan. In de cursus / workshop Requirements Specificatie laat Ton de Rooij je aan de hand van vele voorbeelden zien hoe je er voor kunt zorgen dat requirements goed beschreven worden. Ook laat hij je in de cursus / workshop aan de hand van voorbeelden zelf oefenen met het opstellen van requirements. cursusboek Het cursusboek 'Requirememts'. Ton de Rooij heeft het boek 'Requirements' geschreven. Het boek gaat in op hoe je requirements specificeert, en op wat daar allemaal bij komt kijken. over onze workshops / cursussen De cursus / workshop Requirements Specificeren / Opstellen Requirements wordt klassikaal gegeven algemeen overzicht workshops data open rooster toelichting over inschrijven |
WORKSHOP / CURSUS REQUIREMENTS SPECIFICATIE / OPSTELLEN REQUIREMENTSDé cursus / workshop om te leren hoe je requirements (behoeften) voor een informatiesysteem specificeert. CODE: Informatieanalisten, informatiearchitecten, business analisten, functioneel ontwerpers, functioneel beheerders, functioneel applicatiebeheerders, managers ICT, projectleiders en verder iedereen die in zijn of haar werk met het specificeren / opstellen van requirements te maken heeft. na de cursus / workshop Requirements Specificatie / Opstellen Requirements kun je: Na de cursus / workshop Requirements Specificatie / Opstellen Requirements kun je bepalen wat de requirements (ook wel behoeften genoemd) zijn voor een te ontwikkelen of aan te schaffen informatiesysteem. Je kunt aangeven wat het echte achterliggende requirement voor het informatiesysteem is, zeg maar het 'overall' requirement. Dit 'overall' requirement kun je weer onderverdelen in detail requirements. Verder kun je de requirements onderverdelen in functionele en niet functionele requirements. Je kunt aangeven wat allemaal beschreven moet worden. Je kunt test aanvullingen toevoegen aan requirements en je kunt ten behoeve van requirements management aangeven of een requirement SMART (acroniem voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) beschreven is. Voor het selecteren van standaardsoftware kun je aangeven waarom het ook voor deze software belangrijk is om requirements vast te stellen en uit te werken. Met deze requirements kun je afspraken maken met leveranciers over wat de aan te schaffen standaardsoftware moet ondersteunen. Met de requirements die we opstellen volgens de cursus / workshop Requirements Specificatie / Opstellen Requirements kun je de bruikbaarheid en de kwaliteit van het standaardpakket toetsen. leerdoelen De deelnemer is na de workshop / cursus Requirements Specificatie / Opstellen Requirements in staat:
algemeen Stel, je wilt voor je organisatie een informatiesysteem ontwikkelen, of een standaardpakket dan wel een bestaand pakket van derden aanschaffen. Je moet dan kunnen beoordelen of het te bouwen of aan te schaffen informatiesysteem:
In grote lijnen geldt hetzelfde bij functioneel beheer van een reeds bestaand informatiesysteem dat specifiek voor je organisatie is ontwikkeld. Bij aanpassingen en uitbreidingen van de software van een bestaand informatiesysteem zijn uitgebreide specificaties / requirements nodig. je leert In de cursus / workshop Requirements Specificatie / Opstellen Requirements leer je requirements op te stellen. De nadruk ligt op de functionele requirements: wat moet het (informatie-)systeem doen. Daarnaast brengen we ook in kaart welke andere requirements beschreven moeten worden, zoals niet functionele requirements: hoe doet het systeem wat het moet doen. We gaan ook in op hoe we het opstellen van requirements projectmatig moeten aanpakken. opbouw van de cursus / workshop De cursus / workshop Requirements Specificatie / Opstellen Requirements is opgebouwd uit:
het vervolg: van requirement naar specificatie van het informatiesysteem Bij het ontwikkelen van informatiesystemen is het belangrijk dat de requirements nader worden uitgewerkt in een datamodel / informatiemodel en in een model van het bedrijfsproces dat door het informatiesysteem ondersteund moet worden. Het maken van deze modellen hebben we niet in de cursus / workshop requirementsspecificatie / opstellen requirements opgenomen. We hebben dit niet gedaan omdat we het maken van deze modellen in aparte cursussen / workshops behandelen:
meer informatie Wil je meer informatie over de cursus / workshop Requirements specificeren neem dan contact op met je docent: Ton de Rooij. Bijvoorbeeld via e-mail: tonderooij@advicom.nl. Geef daarbij je naam, naam van je bedrijf, adres en telefoonnummer op. Ton de Rooij neemt vervolgens contact met je op. Hij doet dit om kennis met je te maken, je alvast iets te vertellen over de workshop / cursus, en om je vragen te beantwoorden. inschrijfformulier downloaden Je kunt zich ook meteen inschrijven. Je kunt daarvoor de volgende formulieren downloaden: |